اتو اف کرنبرگ
اتو، اف، کرنبرگ (000- 1928)
تهیه و تنظیم: احمدرضا محمدپور یزدی
اتو، اف، کرنبرگ در سال 1928 در استرالیا متولد شد، در چایل[1]تحصیل کرد و آموزش پزشکی خود را در درمانگاه منینجر[2] در توپکا[3] کانزاس[4] گذراند، او نیویورک را به عنوان مقر فعالیتهای بالینی و پژوهشی خود برگزید و به طور گستردهای به انتشار مقاله دست زد(کلر، 1996)[5]. اتوکرنبرگ، روانکاوی که از دیدگاه روانشناسی من – روابط موضوعی[6]، اولین شواهد روانپویشی جامع را در مورد اختلال شخصیت مرزی ارائه میدهد(گابارد،2002).
هر چند نظریه پردازان زیادی نظیر جکوبسن(1964) و مسترسون(1976) به ارائۀ الگوهای روابط موضوعی پرداختند، اما در این میان کرنبرگ یکی از نظریه پردازان بزرگ معاصر است که تلفیقی از نظریه کشاننده[7] و نظریۀ روابط موضوعی را ارائه داده است(وستن وگابارد،1997، به نقل از پروین، سال1997).
کرنبرگ(1980) می نویسد:”تاکنون بسط و گسترش نظریۀ فروید دو جهت گزینی عمده داشته است: 1- روانشناسی من. 2- نظریۀ روابط موضوعی. پیشتر، این دو نظریه در تضاد با هم در نظر گرفته میشدند ولی در حال حاضر من با کار بالینی بر روی بیماران، این عقیده را درست نمیدانم. در واقع، من یک نظریه روابط موضوعی را براساس و همگام با روانشناسی من تدوین نمودهام که از نظر بالینی کارآمد است…”
طرح پژوهشی رواندرمانی بنیاد منینجر(کرنبرگ و همکاران،1976، به نقل از کرنبرگ،1980) که اکثر بیماران آن مبتلا به اختلال شخصیت مرزی[8] بودند زیربنای نظریه کرنبرگ است. مطالعۀ آثار کرنبرگ مشکل است، سه کتاب وی(1976،1980،1984) مجموعه مقالههایی است که ارتباط پیوستهای با هم ندارند، علاوه بر این آثار کرنبرگ پرمایه و فنی است. او اصطلاحهایی مشابه نظریۀ کشاننده بکار می برد اما معانی آن با معانی سنتی متفاوت است(کلر،1996).
پس از این مقدمه نگاهی گذرا به مدل سطوح سازمان شخصیت[9]کرنبرگ خواهیم داشت(وستن و گابارد1997، به نقل از پروین،1997). او شخصیت را الگوهای ماندگار و پایداری میداند که از رهگذر آن افراد خود و دیگران را درک میکنند و بهواسطۀ آنها به شکل بینفردی رفتار کرده، اهدافشان راپیگیری نموده و در برابر احساسهای نامطبوع به دفاع برمیخیزند. مدل سطوح سازمان شخصیت کرنبرگ روی یک پیوستار آسیب شناختی قرار میگیرد و دارای سه سطح سایکوتیک[10]، مرزی و روان آزرده[11] تا بهنجار است.
1- سطح سایکوتیک: به سختی میتوان به آنچه در درون این افراد و در بیرون انعکاس مییابد پیبرد. این افراد در روابط بین فردی، ترسناک و عجیب و غریب به نظر میرسند.
2- سطح مرزی: کسانیکه در این سطح سازمان شخصیت قرار دارند، به درستی مرز درون و بیرون خودشان را متمایز میکنند، به عبارت دیگر توهم ندارند، ولی به سختی دیدگاههای پایداری از خود و دیگران را در طول زمان حفظ میکنند. افرادی که شخصیتشان در این سطح سازمان یافته است تحریفهای شدید در شیوۀ درک واقعیت، به ویژه در واقعیت روابط بینفردی، دارند و به خاطر این نوع شیوه درک از واقعیت، شخصیتی متزلزل دارند.
3- سطح روان آزرده تا بهنجار: اشخاصی که شخصیتشان در این سطح سازمان یافته است ممکن است تمام تعارضها، نگرانیها و مشکلها(مثل عزت نفس پایین، اضطراب،…) را داشته باشند، ولی بطور کلی میتوانند دیگران را دوست داشته باشند و به صورت اثر بخشی کار کنند.
References
Clair, M.S.(1996). Object relations and self-psychology: Introduction. Brooks/cole publishing company.
Gabbard, G.(2000). Personality disorders. In: Kaplan & Sadock’s Comprehensive Textbook of Psychiatry. NewYork: Williams & Wilkins.
Kernberg, O.(1980). Internal Word and external reality- object relation theory applied. NewYork: Janson Aronson.
Kernberg.O.(1976). Object relations: Theory and clinical psychoanalysis. NewYork: Janson Aronson
Kernberg. O. (1684). Severe personality disorders: Psycho-therapeutic. New Haven, CT: Yale University Press.
Westen, D & Gabbard, G.O. (1997). Psychoanalytic approaches to personality. In: Pervin, L.V. (Eds). Personality: Theory, assessment, and research. New York: Willey.
[1]- chile [2] – Meininger [3] – Topeka [4] – Kansas [5] – Michael st. Clair [6] – ego psychological- object relations [7] – drive Theory [8] -borderline [9] -Model of levels of personality organization [10] – psychotic level [11] – neuroticــــــــــــ